Het verhaal  –  Oer leafde en striid

De kerk van Schettens lijkt weinig opvallend. Toch ontspon zich recent in deze kerk een verhaal dat het midden houdt tussen een archeologisch sprookje in de stijl van ‘Indiana Jones’ en een script voor een aflevering van de televisie serie ‘Bones’.

In het kort: In 2016 werd er eerst een vier eeuwen oude helm gevonden en daarna een verstoorde grafkelder met vijf schedels en diverse botten. Historisch onderzoek leidde al snel tot de conclusie: De helm is van de Friese kolonel Schelte van Aysma (1578-1637)

Maar wie was deze Schelte? In het dorp ontstond een ware ‘Skeltemania’. Met de vasthoudendheid van papparazzi is de stamboom uitgezocht en de allerlaatste mannelijke nazaat gevonden. Met uniek DNA-onderzoek – over veertien generaties heen – is aangetoond: Het gaat hier echt om “onze” Skelte. Maar wie was deze 17e eeuwse militair? Hoe leefde hij? Waarom koos hij voor een oorlog ver van huis? Was hij een held? Bewaarde brieven uit het Koninklijk Huisarchief laten Skelte zelf aan het woord.

Skelte sneuvelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij werd in de kerk van Schettens begraven. Op 23 mei 2018 heeft het regiment-infanterie Johan Willem Friso Schelte hun voormalig regimentscommandant met militaire eer opnieuw bijgezet in de herstelde grafkelder. De helm promoveerde tot topstuk in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, en maakt onderdeel uit van een grote tentoonstelling van het Nationaal Militair Museum te Soest.

Skeltemania - Under de Toer

De voorstelling

Wij nodigen U van harte uit op Osingastate. Welkom op het bruiloftsfeest van onze held. Skelte van Aysma trouwt met Tjemck van Osinga, de erfdochter van de voorname familie van Osinga. Het huwelijk wordt groots gevierd op Osinga State, net buiten Schettens. We volgen daarna het leven van Skelte tot aan zijn begrafenis in de kerk van Schettens. De voorstelling neemt ons mee in de Skeltemania, bevraagt ons tevens op onze eigen drijfveren en laat ons ontdekken wat ons over vier eeuwen heen verbindt.

Tekst en regie: Eelco Venema. Muziek: fanfareorkest Excelsior Schraard. Muzikale leiding en composities /arrangementen: Thom Zigterman. Acteur: Raymond Muller. Zangeres/actrice: Fardau van der Woude. Vormgeving: Marieke Veenstra. Productie: Kirsten Sterker. M.m.v. vele vrijwilligers en acteurs uit de mienskip.
De voorstelling is Friestalig. Een wandeling van 1,3 kilometer tussen de locaties maakt deel uit van de voorstelling. De kerk is als locatie niet rolstoel-toegankelijk. Bent U slecht ter been, dan graag contact met ons opnemen.

Skeltemania heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, en probeert in haar activiteiten het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

In contact met Bunde (Duitsland).

Laatste nieuws

Liet oan ‘e Moanne   Moanne sa heech oan ‘e himel Dyn ljocht skynt fier yn it rûn. Frij as in fûgel sjochst de wrâld Skôgest it minsklik wêzen. Frij as in fûgel sjochst de wrâld Skôgest it minsklik wêzen.   Oh moanne, wachtsje, harkje nei my Sis my dochs wêr’t myn leafste is. Moanne, […]

Read more

Bestellen

Koop hier online uw tickets.

De voorstellingen zijn op de volgende datums:

donderdag 20 september      19.30 – 22.00
vrijdag 21 september            19.30 – 22.00  (uitverkocht)
zaterdag 22 september         19.30 – 22.00  (uitverkocht)
zondag 23 september           19.30 – 22.00 (uitverkocht)

EXTRA VOORSTELLINGEN:
vrijdag 28 september           19:30-22:00
zaterdag 29 september        19:30-22:00

 

Belangrijke informatie en tips aan de bezoekers van de voorstelling

  • U kunt parkeren én uw fiets stallen op een speciale parkeerplaats in Schettens. Wanneer U uw navigatie instelt op van Osingaweg 43, komt U goed uit. Parkeerplaats in een weiland. Vanzelfsprekend staat ook alles goed aangegeven met borden als U eenmaal in Schettens bent.
  • Er is dan een korte wandeling van ongeveer een kilometer naar de Osingastate, de bruiloftslocatie.  Later op de avond is er nog een wandeling van 1,3 kilometer die deel uitmaakt van de voorstelling.
  • De voorstelling begint om 19.30. Wij adviseren U om uiterlijk om 19.00 uur aanwezig te zijn op de parkeerplaats, in verband met de wandeling naar de Osingastate. Denkt U aan geschikte schoenen? Voor het geval van regenkans is een paraplu/ regenjack aan te raden.
  • Belangrijk: Is het lopen voor U een probleem? Laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten !! En geef daarbij aan op welke avond U komt (20,21,22 of 23 september) Dat kan via [email protected]
  • Net als in vroegere tijden, kan het in de nazomer nogal fris zijn op Osingastate, het gaat om een onverwarmde ruimte. Denkt U aan geschikte (warme) kleding?
  • Vergeet U niet Uw geprinte toegangsbewijs (Ticket) mee te nemen?
  • U kunt voor een drankje alleen contant betalen.

Start typing and press Enter to search